وال پست دیوار هبلکس روشی کاربردی و مطمئن جهت یکپارچگی دیوارهای هبلکس بوده که با افزایش استحکام و طول عمر آنها همراه است. توسعه و پیشرفت صنعت ساختمان سازی هم گام با سایر صنایع سبب شده که روش های نوینی جهت ساخت و ساز بخش های مختلف ساختمان روی کار بیاید که یکی از رایج ترین آنها اجرای دیوار هبلکس است. این دیوارها با وجود ویژگی ها و مزایای بسیاری که دارند، بعد از ساخت نیازمند مهار بوده که با استفاده از وال پست می توان این امر را تا حد زیادی انجام داد.
همانطور که در مقاله “وال پست چیست؟” اشاره شد اجرای وال پست ها در ساختمان باعث افزایش استحکام و مقاومت انواع دیوار های همچون دیوارهای هبلکس در برابر عوامل طبیعی از جمله زلزله می شوند. با توجه به اهمیت بالای اجرای وال پست دیوار هبلکس، ما در این مطلب قصد داریم ضمن معرفی دیوار هبلکس به ویژگی ها و قابلیت های این دیوارها، چگونگی مهار دیوار هبلکس با وال پست، تفاوت وال پست دیوار هبلکس با سایر دیوارها، عوامل مؤثر بر هزینه های وال پست، اجرای وال مش در دیوار هبلکس و مراحل انجام آن بپردازیم که امیدواریم مورد توجه و استفاده شما قرار گیرد.
معرفی دیوار هبلکس
دیوار هبلکس یکی از انواع متداول و مدرن دیوار بوده که امروزه توسط مهندسان سازه و در بخش های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. مشخصات و قابلیت های مختلف این دیوارها سبب شده که در زمینه ساخت و ساز از کاربردهای گسترده ای برخوردار باشند. در ساخت دیوار هبلکس از بلوک هایی استفاده می شود که در آنها از بتن سبک استفاده شده است. این بتن که با عنوان بتن هوادهی اتوکلاو نیز شناخته می شود از استحکام بالایی برخوردار بوده و در صنعت ساختمان سازی با علامت اختصاری ACC معرفی می شود. برای اتصال بلوکهای هبلکس معمولاً از یک نوع چسب مخصوص استفاده میشود. این چسب بهطور خاص برای این کار بهینهسازی شده است.
در مورد تاریخچه بلوکهای هبلکس، باید اشاره کرد که این بلوکها برای نخستین بار در سال 1920 میلادی و در کشور سوئد طراحی و تولید شدند. در آن زمان، یک معمار با ترکیب آب، ماسه، سیمان و آهک، یک مخلوط بتنی مستحکم ایجاد کرد. سپس، با افزودن کمی پودر آلومینیوم به این مخلوط، به یک بتن با قابلیتهای بسیار بالایی تبدیل شد. این بتن سپس در قالب بلوکهایی با اندازههای مشخص ریخته و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. امروزه، در ساخت بلوکهای هبلکس از موادی مانند سیمان، آهک، سیلیس، و پودر آلومینیوم استفاده میشود. این بلوکها تحت فشار ۱۲ اتمسفر و حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد پخته میشوند و این عملیات در اتوکلاوها صورت میگیرد. سپس آنها در اندازهها و ابعاد مختلف تولید و عرضه میشوند. در ایران نیز انجمن صنفی کارفرمائی تولید کنندگان بتن سبک اتوکلاو (AAC) در تاریخ92/05/29 به استناد ماده 131 قانون کار جمهموری اسلامی ایران و در اجرای آئین نامه انجمن های صنفی فعالیت خود را آغاز کرد.
ویژگی های دیوار هبلکس
دیوار هبلکس و بلوک های مورد استفاده در ساخت آن علاوه بر استحکام بالایی که دارند از قابلیت های بسیاری نیز برخوردار هستند که در این بخش به معرفی آنها خواهیم پرداخت. یکی از ویژگی ها و قابلیت های مهم این دیوارها خاصیت عایق صوتی آنهاست. بعلاوه این دیوارها از مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی ناشی از نفوذ موریانه ها به دیوار برخوردار هستند. قابلیت مهم دیگر دیوار هبلکس، مقاومت بالا در برابر حرارت و آتش سوزی است. بر اساس تخمینها، این دیوارها تا 240 دقیقه میتوانند در مقابل شعلههای آتش مقاومت کنند.
بلوک های هبلکس از نظر سایز و اندازه محدودیت خاصی ندارند و متناسب با نیاز و شرایط کاری می توان آنها را تهیه کرد. همچنین با اجرای دیوارهای هبلکس در بخش های مختلف ساختمان می توان در مصرف انرژی حاصل از وسایل و تجهیزات گرمایشی صرفه جویی کرد. دیوارهای هبلکس قابلیت بازیافت دارند و به همین خاطر از آنها با عنوان مصالح سازگار با محیط زیست یاد می شود. وزن پایین بلوک های هبلکس سبب شده که حمل و نقل و نصب آسانی داشته باشند و همین امر نیز موجب افزایش راندمان و سرعت اجرایی نصب آنها می شود. همچنین ترکیب این دیوارها با وال پست دیوار هبلکس میتواند سازه ها را در برابر خطرات زلزله و عوامل طبیعی ایمن کند.
مهار دیوار با وال پست دیوار هبلکس
هدف از اجرای وال پست برای دیوارهای هبلکس، کمک به یکپارچگی هر چه بیشتر این دیوارها و افزایش مقاومت آنها در برابر نیروی خارجی است. وال پست ها نقش بسیار مهمی در مقاوم سازی سازه ها دارند و با انتقال بار دیوارها به زمین می توانند به استحکام هر چه بیشتر آنها کمک کنند. دیوارهای هبلکس با وجود مزایا و قابلیت های بسیاری که دارند، جهت استحکام هر چه بیشتر نیازمند اجرای وال پست هستند تا در برابر خطرات ناشی از زلزله و بلایای طبیعی سالم بمانند. اتصال وال پست در دیوارهبلکس به اسکلت اصلی ساختمان که می تواند به صورت بتنی یا فلزی طراحی شود، این کار دیوار را با سازه درگیر کرده و آن را مقاوم می سازد.
از دیوارهای هبلکس معمولاً به منظور پارتیشن بندی فضای داخلی ساختمان و در سازه های داخلی استفاده می شود. اجرای وال پست در این دیوارها از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از وال پست در دیوارهای هبلکس با حفظ استحکام و یکپارچگی این دیوارها از خطرات مالی و جانی ناشی از زلزله جلوگیری می کند. متریال مورد استفاده در طراحی دیوارهای هبلکس از نوع بتن متخلخل بوده که همین امر نیز سبب کاهش بار مرده ساختمان و مقاومت آن در برابر لرزش می شود. البته اجرای وال پست در این دیوارها کار سختی نیست و یک تیم اجرایی کاربلد می تواند آن را در کمترین زمان ممکن انجام دهد.
تفاوت وال پست دیوار هبلکس با دیوارهای بلوک سیمانی و آجری
اگرچه اجرای وال پست در دیوار هبلکس از یک طرح کلی پیروی میکند، تفاوتهایی در زمینه اجرایی دیده میشود، به ویژه در اتصال دیوار به ستون در سازه هبلکس. آئیننامه ۲۸۰۰ در پیوست ششم به این تفاوت اتصال در وال پست و نحوه اجرای آن اشاره دارد.
طبق این پیوست در سازه های بلوک سیمانی و آجری با ملات سنتی لازم است در تمامی دیوارها از دو نبشی وال پست استفاده شود که اتصال آنها با گیره و قلاب انجام می شود؛ اما در وال پست دیوار هبلکس به جای استفاده از گیره و قلاب، می توان بلوک ها را با بست های U شکل که حالت ارتجاعی و منعطف دارند به ستون های سازه وصل کرد. علاوه بر آن در این دیوارها از بست های رادیکالی نیز استفاده می شود که نقش نگهدارنده را دارند و جایگزین خوبی برای نبشی کشی کنار ستون هستند. نحوه اتصال این بست ها بستگی به نوع سازه ساختمانی دارد که برای سازه های فلزی از اتصال به روش جوش و برای سازه های بتنی از اتصال با کمک پیچ و رول پلاک استفاده می شود. همچنین بست های مورد استفاده در دیوارهای هبلکس از نوع فولادی بست تخت هستند.
عوامل مؤثر بر هزینه وال پست دیوار هبلکس
عوامل و پارامترهای مختلفی می توانند بر هزینه وال پست دیوار هبلکس تأثیرگذار باشند که ما در این بخش به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد. اولین عامل تأثیرگذار بر هزینه این وال پست ها وسعت پروژه اجرایی بوده که شامل دستمزد تیم اجرایی نیز می شود. در پروژه های کاری گسترده به دلیل تعداد بالای سازه ها و زمان بر بودن عملیات کاری، معمولاً از تیم اجرایی بزرگی استفاده می شود که سبب افزایش هزینه ها می شود.
عامل مؤثر دیگر بر هزینه وال پست این دیوارها کیفیت و جنس مواد مورد استفاده در طراحی آنها بوده که می تواند از قیمت های متفاوتی برخوردار باشند. همان طور که می دانید مصالح و متریال با کیفیت در مقایسه با نمونه های معمولی از قیمت بالاتری برخوردار هستند. علاوه بر این موارد نحوه اجرای وال پست دیوار هبلکس و نوع ابزار و تجهیزات مورد استفاده در طراحی آن نیز می تواند بر هزینه تمام شده این روش تأثیرگذار باشد. از دیگر عوامل و پارامترهای تأثیرگذار بر هزینه این وال پست ها می توان به ابعاد دیوار که شامل طول، ارتفاع و ضخامت آنها می شود اشاره کرد. دیوارهایی که با ابعاد بزرگ طراحی می شوند با هزینه های بالایی نیز همراه هستند.
وال مش نسل جدید مهار دیوار هبلکس در ساختمان
همان طور که اشاره کردیم اجرای وال پست دیوار هبلکس به استحکام و یکپارچگی این دیوارها کمک بسیاری می کند و سبب پایداری هر چه بیشتر این سازه ها در برابر نیروهای جانبی می شود. سیستم وال مش به عنوان جایگزین وال پست در صنعت ساختمان سازی وارد شده است. این سیستم طبق آییننامه ساختمانسازی، اجرای آن در سازهها را الزامی است. روش وال مش در مقایسه با روش وال پست جدیدتر و کاربردی تر بوده و از ویژگی ها و مزایای بیشتری برخوردار است.
برای مقایسه بیشتر سیستم های وال مش و وال پست، ابتدا به بررسی وزن سازه حاصل از اجرای آنها در ساختمان می پردازیم. دیوارهای هبلکسی که با روش وال مش طراحی و مقاومسازی شدهاند، در مقایسه با روش وال پست، دارای وزن کمتری هستند. این ویژگی باعث کاهش بار مرده ساختمان و افزایش استحکام آن در برابر زلزله میشود. دلیل این موضوع می تواند مصالح و متریالی باشد که در سیستم وال پست مورد استفاده قرار می گیرند که از وزن بالایی برخوردار هستند.
حمل و نقل و نصب مصالح در سیستم وال مش به عنوان نسل نوین وال پست دیوار هبلکس بسیار آسان است. این ویژگی باعث افزایش راندمان و سرعت کاری تیم اجرایی میشود. همچنین، دیوارهای هبلکسی که با روش وال مش تقویت شدهاند، در مقابل رطوبت، حرارت و لرزش مقاومت بیشتری دارند و استحکام و یکپارچگی بالاتری در برابر ترک خوردگی دارند. سازههای هبلکس به روش وال مش پایدارتر هستند و تغییر شکل مداوم نمیدهند. این ویژگیها وال مش دیوار هبلکس را به جایگزینی مناسب برای والپستهای معمولی تبدیل کردهاند.
کاهش هزینه مهار دیوار هبلکس با سیستم وال مش
هزینه های اجرایی مهار دیوار هبلکس به روش وال مش در مقایسه با روش وال پست، به نوع متریال مورد استفاده در ساخت این سازهها و هزینه تیم اجرایی آنها بستگی دارد. این هزینهها تحت تأثیر متریال و تیم اجرایی قرار میگیرند. هزینه متریال و الیاف مورد استفاده در روش وال مش نسبت به روش وال پست کمتر میباشد. این روش همچنین به دلیل شرایط کاری آسانی که تیم اجرایی در آن دارند، با هزینه اجرایی کمتری نیز همراه است.همانطور که در مقاله “قیمت وال مش چقدر است؟” به طور کلی، میتوان گفت که استفاده از سیستم وال مش به جای سیستمهای وال پست معمولی، باعث کاهش 30 درصدی در هزینههای اجرایی میشود. همچنین، این سیستم میتواند مهار دیوار را بهبود بخشد. همچنین در این روش زمان اجرایی پروژه نیز تا حد قابل توجهی کاهش می یابد.
کاهش مدت زمان اجرایی وال پست دیوار هبلکس به روش وال مش
یکی از مزایای مهم استفاده از سیستم وال مش دیوار هبلکس به جای وال پست های مرسوم، بالا رفتن سرعت تیم اجرایی در طراحی این سازه هاست. اجرای وال مش در دیوارها به همراه حذف وادارها، نبشیها و میلگردهای بستر انجام میشود. این موضوع باعث صرفه جویی در زمان اجرایی پروژه توسط تیم سازنده میشود. بعلاوه، بلوکچینی هبلکس در روش وال مش با سرعت بالاتری انجام شده و از کیفیت بیشتری نیز برخوردار است. حمل و نقل آسان مصالح و متریال مورد استفاده در سیستم وال مش نیز باعث کاهش مدت زمان اجرای پروژه میشود. بعلاوه کاهش زمان اجرایی مهار دیوار، خود باعث کاهش هزینه های جانبی در اجرای وال پست دیوار هبلکس به روش وال مش می شود.
مراحل مهار دیوار هبلکس به روش وال مش
برای مهار دیوارهای هبلکس، پیمانکاران و تیم اجرایی وال مش نیاز دارند تا چندین مرحله را به صورت کامل طی کنند. در این بخش، به معرفی و بررسی این مراحل میپردازیم. این مراحل به صورت زیر است:
اجرای دیوار چینی در دیوار هبلکس به روش وال مش
قبل از شروع کار دیوارچینی، دیوارهای هبلکس به دلیل نوع ساختار و طراحی بلوکهای آن دارای استحکام بیشتر و یکپارچگی بیشتری هستند. این ویژگیها تأثیرگذار هستند. بلوکهای هبلکس ابعاد بزرگتری دارند و کار با آنها سریعتر انجام میشود. بلوکها به راحتی قابل برش هستند که استفاده در فضاهای بسته را آسان میکند.
برای شروع، بلوکها را در محل آماده کرده و سطح تیغهچینی را صاف کنید. سپس بلوکها را به صورت منظم چینش دهید. چینش ردیف اول بسیار مهم است. بعد از چینش نهایی، سطح بلوکها را با برس تمیز کنید تا آماده چسبزنی شود. در مرحله بعد، چسب را آماده کنید و توجه داشته باشید که رعایت نسبت چسب و آب بسیار مهم است. در مرحله آخر، بلوکها را با دقت بر روی چسب قرار دهید و تراز کنید. ردیفهای بعدی را به همین شیوه ادامه دهید.
اجرای لایه اول پلاستر سیمانی و یا گچی بر روی دیوار هبلکس
در این مرحله از اجرای وال مش بر روی دیوار هبلکس، ابتدا پلاستر مورد نظر را آماده کنید و سپس آن را به عنوان اولین لایه بر روی دیوار هبلکس بکشید. این پلاستر میتواند به صورت پلاستر سیمانی یا گچی باشد، که بر اساس شرایط و نیاز کاری تعیین میشود.
اجرای توری فایبرگلاس بر روی دیوار در وال پست دیوار هبلکس به روش وال مش
پس از اتمام مرحله پلاسترکشی نوبت به قرار دادن نوارهای مش بر روی دیوار و پلاستر اجرا شده می رسد. نصب نوارهای وال مش باید با دقت بالایی صورت گیرد تا نتیجه نهایی از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشد. همچنین، نصب صحیح نوارها در این مرحله شرایط مناسبی را برای پلاسترکشی در مرحله بعدی فراهم میکند. این عمل همچنین باعث افزایش سرعت اجرایی کار میشود.
اجرای لایه دوم پلاستر سیمانی و یا گچی بر روی دیوار هبلکس
در اجرای وال مش بر روی دیوار هبلکس، ابتدا پلاستر آمادهشده را با دقت بر روی مش فایبرگلاس کشیده میشود. در مرحله دوم، سعی کنید تمام سطوح توری را با لایه دوم پلاستر پوشش دهید.
مهار لبه های دیوار در وال مش توسط پروفیل نبشی یا ناودانی و چسب اپوکسی
پس از اتمام مراحل اولیه وال مش، نوبت به مهار کردن لبههای دیوار هبلکس میرسد. برای این کار، از نبشی یا ناودانی استفاده میشود. همچنین نصب این نبشی ها می بایست مطابق با نقشه اجرایی صورت گیرد. برای نصب نیز می توانید متناسب با شرایط کاری از چسب اپوکسی، اتصال جوشی یا اتصال پیچی استفاده کنید. نصب این ناودانی ها با توجه به فضای مورد نظر باید در فواصل مشخص و بر روی تیرها انجام شود. با کمی دقت می توانید این کار را انجام داد و نیاز به تخصص خاصی نیست. در آخر شما با طی این مراحل می توانید وال پست دیوار هبلکس را به روش وال مش انجام دهید.
بادرود وسلام افرادی که قرار است اجرای وال مش برروی دیوار هبلکس را بعهده بگیرند ایا نیاز به گذراندن دوره های خاص واموزش متفاوتی نسبت به وال پست داشته باشند ودراینصورت این اموزش هاتوسط چه افراد وسازمان وشرکت هایی برگزار میشود