بلوک سفالی، معمولا به نام آجر سفالی هم شناخته میشود. این نوع مصالح ساختمانی به شکل قطعات با سوراخهایی درون آنها تولید و برای استفاده در دیوارهای ساختمانی ساخته و عرضه میشود. این بلوک ها معمولا در بخش های غیر باربر ساختمان کاربرد دارند و با پیشرفت تکنولوژی در زمینه ساخت و ساز، امروزه در انواع شکل و ابعاد تولید میشوند. برای آشنایی بیشتر با دیوار بلوک سفالی به ادامه مطلب رجوع کنید.
بلوک سفالی چیست؟
بلوک سفالی به نوعی از بلوک گفته میشود که در تولید آن از خاک رس، آب به علاوه افزودنی ها استفاده میشود. بلوکها با تهیه گل، قالب زنی و برش زنی تهیه و سپس خشک میشوند. در مرحله بعد، بلوکها وارد کوره شده و در دمای 900 درجه به صورت پخته در میآیند. حرارت سبب بالا رفتن دوام و مقاومت میشود. این بلوک ها نهایتا به شکل قالبهای سوراخدار در میآیند . شکل سوراخ دار آن سبب می شود که در هنگام چینش دیوار بلوک سفالی ملات بهخوبی بین بلوکها جریان پیدا کرده و چسبندگی بین بلوکها افزایش یابد.
شکل بلوکهای سفالی مکعب مستطیلی و سطح آنها دارای شیار است که سبب اتصال بهتر آنها به بتن میگردد. بعضی اوقات در تولید بلوکها از یک لایه فوم استفاده میشود که نقش عایق دارد و در تابستان و زمستان، آسایش حرارتی فضا را تامین میسازد. جالب است بدانید که این بلوکها قابلیت جلوگیری از انتقال سر و صدا را نیز دارند و به عبارت دیگر، نوعی عایق صوتی نیز محسوب میشوند.
انواع بلوک سفالی کدام هستند؟
بلوک سفالی به طور کلی از لحاظ ابعاد و اندازه شامل انواع 7، 10 و 15 سانتیمتری است که در اشکال معمولی و فوم دار تولید میشوند.
بلوک سفالی فوم دار
این نوع بلوک، دارای لایه فوم است که نقش عایق را ایفا میکند و برای متعادل کردن دمای فضا کاربرد دارد. استفاده از این بلوک به کاهش اتلاف انرژی میانجامد.
بلوک سفالی سقفی
کاربرد این نوع از بلوک، پر کردن فضای میان دو تیرچه در سقفهای تیرچه بلوک است. این بلوکها غیر قابل اشتعال هستند و میتوانند وزن لوسترهای سبک را تحمل کنند. از طرف دیگر، بلوک سفالی سقفی قادر به جذب رطوبت نیز میباشد.
بلوک سفالی 7 سانتیمتری
بلوک سفالی 7 سانتیمتری برای مواردی که دیوار دارای ضخامت کمتر باشد (مثل دیوارهای جدا کننده، دیوارهای نازک، دیوارهای اطراف راه پله و آسانسور و …)، استفاده میشود. این بلوکها معمولا مقرون به صرفهاند، دارای 3 تا 4 منفذ میباشند و در ابعاد 7*20*20 با وزن حدودی 1.8 کیلوگرم تولید میشوند.
بلوک سفالی 10 سانتیمتری
نوع 10 سانتیمتری بلوک سفالی اغلب برای اجرای دیوارهای داخلی به کار میرود. این نوع از بلوک، در کنار داشتن مزیت مقرون به صرفه بودن، عایق خوبی نیز هست و میتواند رطوبت را تا حد زیادی جذب کند. بلوکهای مذکور با 5 یا 6 منفذ، ابعاد 10*20*20 دارند و وزنشان چیزی در حدود 2.1 کیلوگرم است. روش تولید این بلوک، یکی از دو روش آفتابی یا خشککن است.
بلوک سفالی 15 سانتیمتری
و اما نوع 15 سانتیمتری بلوک سفالی، نوعی است که جهت اجرای دیوارهای داخلی و بیرونی با ضخامت زیاد به کار میرود. با توجه به اینکه بخش زیادی از تبادل حرارت و صدا توسط دیوارهای خارجی صورت میگیرد، استفاده از این بلوک های ضخیم میتواند تا حد زیادی کارساز باشد. این بلوکها که عموما ابعاد 15*20*20 دارند و وزنشان 3 کیلوگرم است، از قیمت مناسبی نیز برخوردارند.
ویژگی ها و مزایای بلوک سفالی کدام است؟
یک بلوک سفالی دارای خصوصیاتی به شرح زیر است:
- ضخامت در حدود 5 تا 20 سانتیمتر که بر اساس مورد استفاده متغیر است.
- ساختار محکم و متراکم
- ایجاد صدای مشابه صدای زنگ حین برخورد با هم
- عدم خط و خش پذیری در اثر کشیدن جسم نوک تیز
- رنگ یکدست
- سطح بدون ترکخوردگی
مزایای استفاده از دیوار بلوک سفالی:
- دیوار بلوک سفالی دارای مقاومت قابل قبولی در برابر آتش سوزی است، تغییر شکل نداده و سبب افزایش میزان حریق نمیشود.
- عایق مناسبی در برابر صوت و حرارت به حساب میآید که کاربرد آن را توجیهپذیرتر میسازد؛ چرا که میتواند میزان مصرف گاز را تا حدی کاهش دهد و از هدر رفت انرژی جلوگیری کرد.
- استحکام و مقاومت بالای این بلوک، امتیاز آن برای استفاده در ساخت و ساز است.
- منافذ و شیارهای موجود در بلوک به اتصال بهتر آن به سازه فلزی یا بتنی کمک میکنند.
- از جمله مصالح در دسترس برای عملیات دیوارچینی به شمار میآید.
- معمولا در تمام موارد، دارای کیفیت و ابعاد مشابه است.
- استفاده از این بلوک برای دیوار بلوک سفالی بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
معایب بلوک سفالی کدام است؟
طبعا معایبی نیز در رابطه با بلوکهای سفالی وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد:
- در زمان اجرا نیازمند یک لایه گچ و خاک با ضخامت زیاد جهت مسطحسازی قسمت مورد نظر هستند.
- دیوار بلوک سفالی وزن نسبتا بالایی داشته و بار اضافی بر ساختمان تحمیل میکنند.
- در صورت وجود آهک در خاک مورد استفاده در تولید بلوک، سطح آن دارای ترک خواهد شد.
- از آنجایی که این بلوک ذاتا باربر نیست، مقاومت لازم جهت نصب موارد نیازمند رول پلاک دارد.
- پرتی و شکنندگی آن در زمان حمل و نقل بالاست.
- اجرای دیوار بلوک سفالی برای پروژه زمان بر خواهد بود.
- مقاومت فشاری کمی دارد و دقیقا از همین روست که باربر محسوب نمیشود.
در یک متر دیوارچینی چند عدد بلوک سفالی لازم است؟
برای محاسبات دیوارچینی باید اول تعداد بلوک مورد نیاز برای اجرای یک متر مربع دیوار را به دست آورد و سپس در کل متراژ مورد نظر ضرب کرد تا به عدد کل رسید. باید توجه داشت که ضخامت بلوکها نقشی در تعیین تعداد بلوک مورد نیاز جهت اجرای یک متر مربع دیوار ندارد و تنها طول و ارتفاع آن مد نظر قرار میگیرند که 20*20 میباشد. به این شکل، تعداد بلوک مورد نیاز برای یک متر مربع دیوار به شکل زیر به دست میآید:
اگر یک متر طول دیوار (100) را تقسیم بر طول یک بلوک سفالی (20) کنید، تعداد بلوک مورد نیاز برای چیدمان یک دیوار بلوک سفالی (5) به دست میآید.
به همین ترتیب، اگر یک متر ارتفاع دیوار (100) را نیز بر ارتفاع یک بلوک سفالی تقسیم نمایید، تعداد بلوک مورد نیاز (5) حاصل میشود.
در نهایت، با توجه به این که یک متر مربع دیوار دارای یک متر طول و یک متر ارتفاع (100*100) است، تعداد کل بلوک مورد نیاز برای اجرای آن (5*5) معادل 25 خواهد بود. بنابراین، برای یک متر دیوارچینی به 25 عدد بلوک نیاز است.
تفاوت بلوک سفالی و سیمانی چیست؟
در این بخش به مقایسه دو بلوک پرمصرف در اجرای دیوار خواهیم پرداخت.
- به طور کلی، ابعاد بلوک سیمانی از بلوک سفالی بزرگتر است.
- فرایند تولید این دو بلوک متفاوت بوده؛ به این شکل که بلوک سفالی با کمک نوعی دستگاه به نام اکسترودر تولید میشود، اما جهت تولید بلوک سیمانی از دستگاه هیدرولیک با فشار مشخص به رهگیری میگردد.
- بلوکهای سفالی در برابر شکستگی در اثر یخ زدن مقاومت بالاتری نسبت به انواع سیمانی دارند.
- هر چند بلوک سیمانی ساده تر به رنگ دلخواه در میآید، اما با گذر زمان کمرنگ میشود. در مقابل، رنگ بلوک سفالی دوام بیشتری دارد.
- هزینه تولید بلوک های سفالی نسبت به انواع سیمانی کمتر است.
- بلوک سفالی طول عمر بیشتری نسبت به بلوک سیمانی دارد.
- بلوک های سیمانی از مقاومت فشاری بالاتری نسبت به انواع سفالی برخوردارند.
- رنگ سطح بلوک سفالی ممکن است پوسته شود؛ اما در مورد انواع سیمانی اینطور نیست.
- امکان شکستن بلوک سیمانی در زمان افتادن از ارتفاع نسبت به نوع سفالی کمتر است.
در نهایت میتوان اینطور گفت که انتخاب مصالح بر اساس بودجه و شرایط آب و هوایی صورت میگیرد.
مراحل ساخت بلوک سفالی کدام است؟
ساخت بلوک سفالی شامل چندین مرحله به شرح زیر است:
- ابتدا مواد خام مورد نیاز با کیفیت یکدست و به مقدار لازم باید در دسترس باشند. رطوبت یکنواخت یکی از شروط مهم برای عملیات اکسترود است. خاک مورد استفاده باید مدت زیادی انبار شده باشد تا این یکنواختی رطوبت به دست آید. در صورت پایین بودن رطوبت، اکسترودر متحمل فشار زیادی و نهایتا خرابی میشود. باید توجه کرد که رطوبت بیش از حد نیز زیانآور و مسبب برش خوردن یا تغییر شکل بلوک بعد از پایان اکسترود است.
- عملیات اکسترود باید با فشار مناسب صورت گیرد که خود به خصوصیات خاک و مقدار رطوبت بستگی دارد. نظارت روی حمل، خشک کردن و پختن بلوکها ضروری است؛ چرا که باید از ایجاد ترک، شکستگی و تغییر شکل زیاد آنها جلوگیری کرد.
- قطعه یکپارچه اکسترود شده با کمک دستگاه برش جمعی به قطعههای مجزا تقسیم شده و این قطعات به واگن خشککن انتقال داده میشوند.
- در مرحله بعد، قطعات مذکور وارد واگن کوره شده و پخته میشوند. پخت بلوکها معمولا به طور پیوسته یا نیمه پیوسته با کمک کورههای تونلی صورت میگیرد.
قیمت تمام شده دیوارچینی با بلوک سفالی چقدر است؟
هزینه دیوارچینی با استفاده از بلوک سفالی مانند دیگر مصالح بر حسب هر متر مربع در نظر گرفته میشود و به شرح زیر است:
- اجرای دیوار با آجر سفالی 10 سانتیمتری: حدود 45 تا 55 هزار تومان به ازای هر متر مربع
- اجرای دیوار با آجر سفالی 15 سانتیمتری: حدود 55 تا 65 هزار تومان به ازای هر متر مربع
- اجرای دیوار با آجر سفالی 20 سانتیمتری: حدود 75 تا 85 هزار تومان به ازای هر متر مربع
دیوار بلوک سفالی چگونه ساخته می شود؟
مراحل اجرای دیوار بلوک سفالی به ترتیب زیر است:
-
تهیه نقشه دیوارها
مسلما پیش از اجرای یک بخش در ساختمان، نقشه دقیق آن مورد نیاز است. در این نقشه هاست که محل دیوارهای باربر و غیر باربر معلوم میشود. ضخامت دیوارهای داخلی و غیر باربر از انواع باربرکمتر است، یعنی چیزی معادل حداقل 11 سانتیمتر. این ضخامت برای انواع باربر در حدود 25 سانتیمتر است. شما باید بر اساس ضخامت دیوار مورد نظر از بلوکهای دارای ضخامت مناسب استفاده کنید. نکته مهم این است که استفاده از بلوکهای سفالی جهت اجرای دیوارهای باربر توصیه نمیشود.
-
محاسبه تعداد بلوک ها
به دست آوردن تعداد بلوکهای سفالی لازم برای اجرای دیوار مورد نظر به دو مورد بستگی دارد؛ یکی ضخامت دیوار و دیگری طول و عرض دیوار و بلوک. همانطور که پیشتر اشاره شد، بلوکهای سفالی معمولا ابعاد 20*20 دارند؛ بنابراین تعداد بلوک لازم برای اجرای یک متر مربع دیوار معادل 25 عدد است. توجه داشته باشید که در زمان خرید از ابعاد دقیق بلوکها مطلع شوید. همچنین برای اطمینان خاطر، 10 درصد اضافه بر تعداد مورد نیاز در نظر بگیرید، زیرا امکان رخ دادن اشتباه در زمان حمل و اجرا وجود دارد.
-
آماده کردن ملات
در این مرحله باید سیمان و ماسه را با در نظر داشتن نسبت 1 به 4 با کمک بیل مخلوط و سپس آب را اضافه نمود. ترکیب حاصل باید آنقدر مخلوط شود تا ملات به راحتی از بیل لغزش پیدا کند؛ اما در عین حال محکم باشد، یعنی نه به صورتی که شکلش را از دست دهد. پیش از گیرش اولیه ملات، کارتان را شروع کنید تا اتصال به خوبی صورت گیرد.
-
رج چینی
ابتدا ریسمانکاری را با توجه کافی انجام دهید تا دیوار در راستای طول به صورت کامل تراز باشد. بعد از تهیه ملات، با کمک یک فرغون، آن را به مکان مورد نظر منتقل کنید و روی سطح زمین بریزید. سپس مراحل چیدن بلوکها را آغاز کنید و توجه داشته باشید که ضخامت مناسب ملات برای چیدن بلوکها حدود 10 میلیمتر است. کار را به همین شکل تا کامل شدن رج اول ادامه دهید.
بعد از پایان رج اول، جهت شروع رج بعدی از یک بلوک نصفه کمک بگیرید. به این صورت، در هم تنیدگی بلوکها افزایش پیدا کرده و شکل ظاهری بهتری نیز ایجاد خواهد شد. برای اجرای تمیز بندهای افقی میتوانید از شمشه بهره بگیرید. برای رجهای زوج با بلوک نصفه و برای رجهای فرد با بلوک کامل کار را آغاز کنید.
مهار دیوار بلوک سفالی با وال مش در ساختمان
جهت مهار انواع دیوار در ساختمان میتوان از وال مش کمک گرفت. اما “والش مش چیست؟”
وال مش به ترکیبی از چند نوع مصالح ساختمانی گفته میشود که در راستای مقاوم کردن دیوارهای غیر سازهای به کار میرود. در واقع، وال مش، یکی از انواع والپست دیوار به شمار میرود که به شکل خاصی روی دیوار به اجرا در میآید و بدون احتیاج به میلگرد بستر یا دیگر تجهیزات، سبب استحکام بیشتر سازه میگردد. در تولید وال مش از توری فایبرگلاس و پلاستر سیمانی و گچی بهره گرفته میشود.
وال مش با داشتن مزایای بسیار جایگزین خوبی برای وال پست فلزی و مرسوم محسوب میشود؛ چنان که امروزه اغلب در ساخت و ساز از آن استفاده میشود. از وال مش میتوان برای مهار انواع دیوار، از جمله دیوار بلوک سفالی کمک گرفت.
نکاتی که قبل از خرید بلوک سفالی باید بدانید
انتخاب و خرید مصالح ساختمانی مرتبط با مرحلهی حیاتی ساخت و ساز است و نیازمند دقت و مراعات نکات حیاتی میباشد. عدم توجه به این مسائل میتواند به ضررهای مالی نه تنها مهم، بلکه حتی به خطرات جانی منجر شود. از طرف دیگر، برخی نکات به شما کمک میکنند در زمان محاسبه و حمل دچار اشتباه نشوید. از این رو بهتر است این نکات را پیش از خرید خود در نظر داشته باشید:
منافذ و شیارها
یکی از مهمترین نکات مربوط به بلوکهاست. بلوکهای سفالی، بسته به اندازهشان دارای منافذی هستند. تعداد منافذ با توجه به اندازه بلوک متغیر است. وجود منافذ مذکور در بلوک با ورود ملات در زمان اجرای دیوار به استحکام بیشتر منجر میشود. شیارها نیز کاربرد مشابهی دارند.
رنگ یکدست
رنگ از دیگر نکاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. از آنجایی که بلوک های سفالی با پخت ویژه در دمای معینی تهیه میشوند، باید دارای رنگ یکسان و از تیرگی به دور باشند. تیره بودن بلوک سفالی نشان دهنده پخت نامناسب آن است. عدم تعادل حرارتی حین پخت سبب این تغییر رنگ و نهایتا پایین آمدن کیفیت بلوک میشود. رنگ بلوکی که خریداری میکنید، در صورت مرغوب بودن باید متمایل به زرد و در کلیه بخش های بلوک یکسان باشد.
نداشتن ترک
مورد بعدی، توجه به نبودن ترک روی سطح بلوک است. وجود هیچگونه شیار غیر عادی یا ترک در هر یک از بخشهای بلوک توجیهپذیر نیست. ترکهای موجود، نشاندهنده پخت نادرست در دمای اشتباه هستند که بعدا در زمان اتصال با ملات مشکلساز خواهند شد.
زوایای قائم
نکته دیگری که باید ملاک تصمیم گیری شما قرار گیرد، زاویه های بلوک مرغوب است. بلوک سفالی ایدهآل، بلوکی است که در هیچ یک از زوایا و قسمتهای آن هیچ نشانهی شکستگی یا ترک وجود ندارد و سطح آن به صورت یکپارچه و بدون عیب و نقص ظاهر میشود. هر گونه شکستگی در هر یک از زوایه های بلوک، عملا آن را غیر قابل استفاده میکند.
ابعاد و اندازه
اندازه بلوکهای مورد نظر شما مورد مهم بعدی است. بلوک های سیمانی باید ابعاد استاندارد و مشخصی داشته باشند. در غیر این صورت، دیوارهای اجرا شده دارای دوام و پایداری مناسب نخواهند بود. توصیه میشود در هنگام سفارش، ابعاد بلوک ها را به طور دقیق بررسی کرده و سپس جهت خرید و حمل اقدام نمایید. حمل بلوک ها باید با توجه به ابعادشان و به شکلی صورت گیرد که در زمان جابجایی متحمل آسیب نشوند.
تعداد بلوک مورد نیاز
با توجه به اینکه کامیونها قادر به جابجایی تعداد معینی بلوک با ابعاد مشخص هستند و هزینه خرید بلوکها نیز بستگی به تعداد آنها دارد، مسلما بهتر است که از قبل، تعداد بلوک مورد نیاز را برآورد و سپس اقدام به خرید کنید تا در رابطه با هزینه و حمل متحمل ضرر و زیان نشوید.
کیفیت ملات
فراموش نکنید که در کنار استفاده از بلوک مرغوب، کیفیت ملات کاربردی نیز مهم است. استفاده از ملات با کیفیت بالا، نه تنها به افزایش استحکام و پایداری سازهها کمک میکند، بلکه نیز در ایجاد یک نمای زیبا و جذاب برای ساختمان تأثیرگذار است. از طرف دیگر، اگر ملات به مراتب کمکیفیت باشد، ممکن است منجر به ایجاد شورهها و پوسیدگی در سازه شود، که این مسئله باعث تخریب زیبایی و کیفیت نهایی سازه خواهد شد. به عبارت دیگر، انتخاب نادرست ملات میتواند باعث تخریب ظاهر و کارایی سازه شود.
بنابراین بهتر است در کنار توجه به خرید بلوکها به انتخاب ملات مناسب و باکیفیت نیز اهمیت دهید.