اجرای وال مش مطابق مقاله “وال مش چیست؟“، یکی از روش های مهار دیوارهای غیر سازه ای است که تا به امروز توانسته مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. کاهش هزینه ها، امکان اجرا در کوتاه ترین زمان ممکن و همچنین کاهش نیاز به نیروهای کار متخصص از جمله مزایای اجرای وال مش در ساختمان ها محسوب می شوند. همین موضوع باعث شده تا شرکت وال پست مش، در کنار طراحی وال مش امکان اجرای سیستم وال مش را برای ساختمان های بنایی، ساختمان های فولادی و ساختمان های بتنی فراهم کند. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد اجرای وال مش و همچنین اصول آن، می توانید پس از مطالعه مقاله با کارشناسان شرکت در ارتباط باشید.
عدم اجرای صحیح وال پست و افزایش هزینه های جانی و مالی در زلزله کرمانشاه
زلزله کرمانشاه، یک زنگ خطر برای مردم و ساختمان سازها در کشور ایران بود. اگرچه در این زلزله مرگبار، حدود 620 نفر جان خود را از دست دادند؛ اما به هر حال همین زلزله باعث شد تا قوانینی برای مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله روی کار بیایند. در زلزله کرمانشاه، هیچ انتظاری از ساختمان های قدیمی و روستایی برای مقاومت در برابر زلزله نبود. اما زمانی همه افراد متعجب شدند که حتی ساختمان های نوساز نیز در هنگام زلزله دچار تخریب شده بودند. البته بخش اصلی تخریب شده در این ساختمان ها، دیوارهای غیر سازه ای بود که وظیفه مهار آن ها برعهده وال پست است.
بنابراین، عدم اجرای صحیح وال پست در ساختمان باعث تخریب دیوارهای غیر سازه ای در هنگام زلزله شده بود و این موضوع هزینه های جانبی و مالی زیادی را در زلزله کرمانشاه به وجود آورد. به طوری که اگر ساختمان ها با وال پست های فلزی یا وال مش مهار شده بودند، چنین خسارت هایی حداقل در ساختمان های نوساز به وجود نمی آمد.
از این رو پس از زلزله کرمانشاه، قوانین سخت گیرانه تری برای اجرای وال پست و مهار دیوارهای غیر سازه ای در برابر زلزله روی کار آمدند. همین موضوع باعث شد تا اجرای وال پست ها، مهم ترین اقدام برای اجرای ساختمان های مختلف محسوب شود. حتی اگر برای اجرای وال پست ها و مهار دیوارهای غیر سازه ای نیاز به پرداخت هزینه باشد؛ باز هم با توجه به امنیتی که در ساختمان ها با اجرای وال پست ایجاد می شود، می توان به راحتی این هزینه را جبران کرد.
چرا اجرای وال مش بهترین جایگزین وال پست فلزی و وال پست بتنی است؟
وال مش و والپست منقطع و وال پست بتنی، سه روش برای مهار دیوارهای غیر سازه ای و مهار آن ها در برابر زلزله هستند. استفاده از هر کدام از این روش ها، می تواند جهت مهار دیوار ساختمان ها در برابر زلزله را دارند، مفید باشد. اما به هر حال هر روش نوینی که برای مقاوم سازی دیوارهای غیر سازه روی کار می آید، مزایای زیادی را به همراه دارد و می تواند جایگزین روش های قدیمی شود.
وال مش نیز روشی نوین برای مهار دیوارهای داخلی و پیرامونی ساختمان است. با یک نگاه به اجرای وال مش در ساختمانها، میتوان آن را به عنوان یک جایگزین ایدهآل برای والهای پست فلزی و بتنی دید؛ زیرا این روش از مزایای فراوانی بهرهمند است. به طوری که می توان برای ساختمان های نوساز و جدید، از سیستم وال مش استفاده نمود. این سیستم به واسطه مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله و حوادث دیگر، مزایای زیادی را به همراه دارد.
دلیل اصلی جایگزین شدن وال مش با وال پست فلزی و بتنی، عملکرد آن است. در واقع سیستم وال مش می تواند به اندازه و یا حتی بهتر از سیستم وال پست فلزی و بتنی مقاوم سازی دیوارها را انجام دهد. این در حالی است که هزینه های اجرای وال پست ساختمان با کمک وال مش بسیار کاهش پیدا می کند. همچنین، می توان در کوتاه ترین زمان ممکن مراحل اجرای سیستم وال مش را انجام داد. عدم نیاز به نیروهای متخصص، مورد تایید بودن وال مش در نظام مهندسی و همچنین امکان اجرا در ساختمان های قدیمی و نوساز، از جمله مزایای سیستم وال مش محسوب می شوند.
مصالح مصرفی جهت اجرای وال مش در ساختمان کدام است؟
یکی از مهم ترین اقداماتی که باید برای اجرای سیستم وال مش در ساختمان ها انجام داد، استفاده از مصالح مصرفی مناسب است. این مصالح مصرفی می توانند کار مقاوم سازی دیوارها را انجام دهند، پس کیفیت و کارایی آن ها بسیار مهم می باشد. مصالح مصرفی برای نصب سیستم وال مش در ساختمان ها، به شرح زیر هستند.
-
توری وال مش
توری وال مش که به آن مش وال پست دیوار نیز گفته می شود، محصولی است که می تواند برای نصب وال مش مورد استفاده قرار گیرد. دو نوع توری والمش وجود دارد: مش فایبرگلاس AR و توری فایبرگلاس نوع E. برای جلوگیری از تداخل با ترکیبات قلیایی ملات، الزام به خرید مش فایبرگلاس AR می باشد.
-
پلاستر وال مش
پلاستر وال مش، یک لایه از پلاستر گچی یا سیمانی است. این لایه می تواند به صورت ملات کشی و یا پاششی بر روی محل نصب وال مش مورد استفاده قرار گیرد. بسته به اینکه نوع توری فایبرگلاس چیست، باید از پلاستر وال مش مناسب نیز استفاده کرد. پلاستر سیمانی برای مش فایبرگلاس مقاوم به قلیا استفاده می شوند و پلاسترهای گچی برای نوارهای وال مش E-Glass مورد استفاده قرار می گیرند.
-
پروفیل نبشی و ناودانی
پروفیل های فلزی نبشی و ناودانی می توانند برای نصب وال مش مورد استفاده قرار گیرند. این محصولات نقش مهمی را در مهار لبه های دیوار برعهده دارند. بنابراین، انتخاب آن ها برای نصب سیستم وال مش در ساختمان ها مهم و ضروری است.
-
چسب پایه اپوکسی
چسب پایه اپوکسی، آخرین ماده ای است که باید برای نصب سیستم وال مش مورد استفاده قرار گیرد. این چسب ها برای نصب پروفیل های نبشی و ناودانی روی لبه های دیوار مورد استفاده قرار می گیرند و به راحتی امکان استفاده بر روی دیوارهای آجری و بتنی را دارند.
مراحل اجرای وال مش در ساختمان چگونه است؟
به منظور اجرای وال مش در ساختمان های بنایی، بتنی و فولادی می توان از متریال های خاصی استفاده کرد که در این مقاله به طور کامل آن ها را شرح دادیم. پس از تهیه مصالح مورد نیاز، نوبت به اجرای مراحل وال مش می رسد که می توانند توسط نیروهای نیمه ماهر و غیر متخصص انجام شوند. مراحل اجرای سیستم وال مش در ساختمان های نوساز و قدیمی شامل موارد زیر می باشند:
-
دیوارچینی ساختمان
اولین مرحله برای اجرا که باید در همان ساختمان ها انجام شود، دیوارچینی و ساخت دیوار است. دیوارها می توانند از هر جنس و ماده ای ساخته شده باشند. همچنین نحوه اجرای آن ها برای هر ساختمان یکسان بوده و نیازی به تغییر ساختار در هنگام دیوارچینی نیست.
-
اجرای لایه اول پلاستر بر روی دیوار چینی ساختمان
دومین مرحله پلاسترکشی می باشد. در این مرحله لازم است که از پلاستر سیمانی و یا گچی روی دیوارهای ساختمان استفاده شود تا مقاومت آن ها افزایش پیدا کند و آماده برای قرار دادن توری وال مش شوند.
-
نصب توری وال مش بر روی دیوار مطابق نقشه های اجرایی
پس از انجام مرحله اول پلاسترکشی روی دیوار، نوبت به اجرا و نصب وال مش بر روی دیوارها می رسد. بدین منظور حتما باید نقشه های اجرایی وال مش مورد بررسی قرار گیرند تا نوارهای وال مش مطابق با این نقشه ها اجرا گردند. توری فایبرگلاس وال مش می توانند روی انواع بلوک های دیواری ساختمانی از جمله بلوک های سیمانی، هبلکس، لیکا، آجری و سفالی مورد استفاده قرار گیرند.
-
مهار لبه های دیوار با استفاده از پروفیل نبشی یا ناودانی
به منظور تکمیل سیستم وال مش، لازم است که از پروفیل نبشی یا ناودانی برای مهار لبه های دیوار استفاده کرد. این پروفیل ها با کمک چسب پایه اپوکسی به سقف، تیر و ستون ها چسبانده می شوند. استفاده از پروفیل های نبشی و ناودانی برای بهبود شرایط دیوارهای ساختمانی ضروری است.
-
اجرای لایه دوم پلاستر وال مش بر روی نوار وال مش و پروفیل نبشی و ناودانی
در نهایت برای اینکه سطح وال مش روی دیوار یکدست شود، باید لایه دوم پلاستر روی نوارهای وال مش و پروفیل های نبشی و ناودانی قرار بگیرد. این لایه از پلاستر باید هم جنس با لایه اول پلاستر باشد. همچنین جنس مش فایبرگلاس استفاده شده روی انتخاب نوع پلاستر موثر است.
چگونه می توان در ساختمانهای بدون وال پست دیوار را مهار کرد؟
گاهی اوقات پیش می آید که نیاز به مقاوم سازی ساختمان ها بدون وال پست است. چرا که یا در حین ساختمان سازی وال پست فلزی اجرا نشده است، یا اینکه نیاز به مقاوم سازی ساختمان ها به صورت بازسازی است که این ساختمان ها دارای وال پست نمی باشند. بنابراین، در چنین شرایطی امکان استفاده از وال پست فلزی وجود ندارد. حتی اگر افراد درخواست داشته باشند که وال پست های فلزی برای مهار دیوارها استفاده شود، نیاز به تخریب کل دیوارها و دوباره سازی است.
تنها راه حل برای مقاوم سازی چنین ساختمان هایی، استفاده از وال مش است. چرا که وال مش ها نیازی به وال پست های موجود در دیوارها ندارند. بنابراین امکان استفاده از آن ها برای ساختمان های قدیمی و نیاز به بازسازی وجود دارد. این موضوع می تواند یک مزیت بزرگ برای رفع محدودیت های ناشی از مهار دیوارهای ساختمانی باشد.
بنابراین، امکان مهار دیوار در ساختمان های بدون وال پست با کمک سیستم وال مش وجود دارد. فقط کافیست که طبق مراحل گفته شده، مراحل نصب وال مش انجام شوند. البته در این ساختمان ها دیوارچینی از قبل انجام شده است و باید مراحل بعدی یعنی پلاسترکشی اولیه و نصب نوار وال مش و … انجام شوند.
کاهش حداقل 30 درصدی دستمزد اجرای وال پست در ساختمان به روش وال مش
همانطور که در بخش های قبل اشاره کردیم، یکی از مزایای بزرگ نصب سیستم وال مش در ساختمان ها، کاهش هزینه ها است. در شرایط کنونی که خرید مصالح ساختمانی فلزی می تواند برای اجرای وال پست های ساختمانی بسیار هزینه بر و پر دغدغه باشد، استفاده از وال مش مزایای زیادی را به همراه دارد. چرا که برای نصب وال مش، نیازی به استفاده از مصالح ساختمانی گران قیمت مانند میلگرد بستر و یا وادارهای قائم و افقی نیست. حذف همین مصالح ساختمانی باعث می شود که هزینه های اجرای وال پست در ساختمان کاهش پیدا کند.
البته دلیل کاهش 30 درصدی قیمت و دستمزد اجرای وال مش فقط همین موضوع نیست. به دلیل اینکه نیاز به نیروهای متخصص برای اجرای وال مش در ساختمان ها کاهش پیدا می کند، هزینه استخدام نیروهای کار نیز پایین می آید. از طرفی همین نیروهای کار می توانند در بازه زمانی کوتاهی مراحل نصب وال مش را انجام دهند. بنابراین، ساعات کار آن ها کاهش پیدا کرده و نیازی به پرداخت هزینه های زیاد برای اجرا در ساختمان ها نخواهد بود. بنابراین، کاهش هزینه های اجرا از دو جهت قابل بررسی است. اولین جهت ارزان قیمت بودن مصالح ساختمانی استفاده شده و حذف مصالح ساختمانی گران قیمت می باشد. دومین جنبه نیز کاهش دستمزد اجرای وال مش در ساختمان های بزرگ و کوچک است که به دلیل عدم نیاز به نیروهای متخصص می باشد.
افزایش سرعت اجرای ساختمان با اجرای وال مش دیوار
سرعت اجرای ساختمان برای پروژه های عظیم و بزرگ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. حتی کارفرماهایی که دارای ساختمان های کوچک هستند نیز تقاضا دارند که سرعت اجرای ساختمان افزایش پیدا کند. چون خود این موضوع تاثیر زیادی روی هزینه های اجرای پروژه دارد. از طرفی ممکن است برای برخی از کارفرمایان محدودیت زمان در نظر گرفته شده باشد. متاسفانه برخی از کارفرمایان برای کاهش زمان اجرای پروژه، از انجام برخی از کارها مانند مقاوم سازی اجتناب می کنند. البته که به لطف وجود قوانین ساختمان سازی، هیچ ساختمانی بدون انجام این روش ها مورد تایید قرار نمی گیرد.
مهار دیوارها و مقاوم سازی آن ها در برابر زلزله با هر روشی زمان پروژه را افزایش می دهد. همین موضوع ایجاب می کند که افراد متخصص برای ساختمان سازی، به دنبال مهار دیوارها با روش هایی باشند که زمان اجرای پروژه را کاهش می دهد. برای اجرای وال پست های فلزی، نیاز به انجام مراحل پیچیده و زمان بر است. تمامی این مراحل باید توسط افراد حرفه ای انجام شوند که معمولا دسترسی به آن ها هم سخت بوده و هم زمان بر می باشد.
-
سرعت بالا و صرفه اقتصادی
وال مش، یک سیستم به صرفه و اقتصادی است که امکان اجرای آن در کوتاه ترین زمان ممکن وجود دارد. به منظور اجرا و نصب وال مش، نیازی به نصب وادارهای قائم و افقی و همچنین میلگردهای بستر نیست. همین موضوع می تواند سرعت اجرای ساختمان ها را افزایش دهد. از طرفی مراحل اجرایی وال مش بسیار ساده تر از مراحل اجرای وال پست های فلزی است. به همین خاطر، وال مش ها در بازه زمانی کوتاه تری در ساختمان ها اجرا می شوند و این موضوع به شدت روی هزینه های پروژه موثر است. البته سرعت اجرا و نصب نیز می تواند تحت تاثیر تجربه نیروهای کار و همچنین تعداد آن ها باشد. می توانید بر اساس متراژ پروژه، از تعداد کارگرهای متفاوتی کمک بگیرید.
نصب و اجرای وال مش مورد تایید مقررات ملی ساختمان و آیین نامه 2800
وال مش یک روش مقاوم سازی ساختمان است که نصب و اجرای آن مورد تایید مقررات ملی ساختمان و پیوست شش آیین نامه 2800 می باشد. بنابراین، برای مقاوم سازی دیوارهای غیر سازه ای می توان از وال مش استفاده کرد که هم هزینه اجرای پروژه را کاهش می دهد، هم محدودیت های اجرای وال پست های فلزی را ندارد.
در حال حاضر سازمان نظام مهندسی ساختمان، این نوع وال پست را مورد تایید می داند. به طوری که همه ساختمان ها، اعم از ساختمان های نوساز و ساختمان های قدیمی می توانند با این روش، مقاوم سازی شوند. فقط کافیست که یک نقشه برای اجرای وال مش مشخص شود و بر این اساس، مراحل بعدی وال مش اجرایی شوند.
متره و برآورد قیمت نصب و اجرای وال مش
قیمت نصب و اجرای وال مش در ساختمان بر اساس نقشه وال مش مشخص می شود. در این نقشه میزان توری وال مش و همچنین مصالح مورد نیاز برای اجرای سیستم وال مش مشخص می شوند که می توان آن ها را برای تعیین قیمت دقیق مورد استفاده قرار داد. به طور کلی، اگر برای استعلام قیمت، از این اطلاعات استفاده نشود؛ احتمال بروز هر تغییر در قیمت نصب و اجرا وجود خواهد داشت.
کارفرمایان محترم که قیمت اجرای وال مش در ساختمان های فلزی، بتنی و بنایی را دارند می بایست نقشه وال مش را به کارشناسان وال پست مش ارسال نمایند. کارشناسان پس از بررسی دقیق نقشه، مراحل متره و برآورد قیمت را بر اساس قیمت مصالح روز انجام می دهند. سپس متره و برآورد قیمت اجرای وال مش به شما کارفرمایان محترم ارائه خواهد شد و بر آن اساس می توانید مراحل اجرایی را به شرکت وال پست مش بسپارید.
سلام خسته نباشید
در پروژه ای برای دیوار ها وال پست اجرا نشده و الان قصد اجرای وال مش رو داریم نیاز به راهنمایی بیشتر دارم . ممنون
سلام مهندس آسایش عزیز
سیستم وال مش باید به صورت دو طرفه و در حین دیوارچینی اجرا شود. اگر امکان دسترسی به دیوار ها به صورت دو طرفه وجود داد مشکلی در اجرا این سیستم وجود ندارد.
سلام وقت بخیر در پروژه ای برای مهار دیوار ها والمش اجرا کرده ایم ولی قرار است اجرای کفسازی با فاصله زمانی زیادی انجام شود. تا پیش از آن در قسمت پایین دیوار چه کاری باید انجام شود ؟
درود فراوان
در صورتی که حداقل 5 سانتیمتر از پایین دیوار داخل کفسازی قرار بگیرد نیاز به اجرای نبشی در پایین دیوار است.
با سلام وقت بخیر، آیا در اجرای والمش از قوانین و ضوابط خاصی برای پلاستر کشی باید استفاده بشه؟
با سلام دوست عزیز
در صورتی که مش از نوع مقاوم به قلیا استفاده شده باید حتما از پلاستر گچی استفاده شود؛ اما اگر مش به شکل E-glass طراحی شده است، می توان از پلاستر سیمانی استفاده کرد. در هر صورت اجرای لایه دوم پلاستر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چون باعث تثبیت توری مش فایبرگلاس روی دیوار خواهد شد.
آیا والمش رو میشه بر روی دیوارهای ساختمان های قدیمی اجرا کرد؟
درود فراوان دوست عزیز
بله، سیستم وال مش با هدف انتقال نیروی باد و زلزله از دیوارهای غیر سازهای به سازه سوله ها اجرا میشوند و این سازهها را نیز همچون دیگر انواع ساختمانها، در برابر نیرهای جانبی مخرب، به خصوص زلزله، مهار کنند. بازسازی ساختمان در بسیاری از موارد، انتخابی به مراتب به صرفهتر و هوشمندانهتر نسبت به ساخت یک بنا از صفر، است. خصوصاً با وجود امکان استفاده از وال مش در بازسازی ساختمان، میتوان بناهای قدیم را نه فقط در ظاهر و دکوراسیون، بلکه در استحکام و مقاومت نیز ارتقاء بخشید.
وال مش فقط در ساختمان سازی استفاده میشه؟
سلام و احترام دوست عزیز
نه، وال مش میتواند در پروژههای مختلف زیرساختی نیز استفاده شود، از جمله:
ساخت تونلها ، پل ها ، دیوارهای حائل ، سازه های صنعتی و انبارها به عنوان روشی برای مهار و مقاوم سازی استفاده شوند
برای دیوارهایی که کنار درز انقطاع هستن و به پشت دیوار دسترسی وجود نداره، آیا میشه وال مش رو در یک جهت دیوار اجرا کرد؟
درود فراوان
مطابق با آیین نامه، سیستم وال مش در دیوارهای غیرسازهایی، باید به صورت دو جهته، در امتداد هم و در راستای قائم، بر سطح دیوار اجرا شوند. آیین نامه، استثنایی برای دیوارهای غیرسازهای، قائل نشده است. بنابراین، حتی در دیوارهای غیرسازهای همجوار با همسایه نیز، نوارهای وال مش باید به طور دو جهته یعنی جلو و پشت دیوار، در امتداد هم نصب شوند. در چنین شرایطی کافیست تا قبل از دیوارچینی، نبشی و یا ناودانیهای زیر تیر یا سقف و قسمت کف در وجه خارجی و همجوار با درز انقطاع را اجرا نمایید. سپس، نوارهای وال مش در ناحیه پیرامونی دیوارهای غیرسازهای همجوار با همسایه، موقتا در جای خود نصب میشوند. سپس مصالح جداکننده دیوار از مجاورت ستونها را قرار دهید. حال دیوار چینی آغاز و پس از هر سه رج، پلاسترکشی بر روی مش ناحیه پیرامونی دیوار، انجام میشود. در نهایت با رسیدن به رج نهایی، ادامه نوار وال مش روی دیوار بازگردانده و سپس مصالح جداکننده دیوار از زیر سقف، در جای خود قرار میگیرد. وجه داخلی دیوار نیز، مطابق با روش معمول با نوارهای وال مش، تقویت میشود.